Nedenfor har vi udarbejdet nogle vejledninger om ofte forekommende spørgsmål i forbindelse med tandproteser. Hvis du ønsker uddybende forklaringer eller gerne vil have en samtale med en af vores dygtige tandteknikere, er du altid velkommen til at kontakte os.
Langt de fleste problemer kan undgåes såfremt du overholder de regelmæssige eftersyn. En tandprotese skal ligesom naturlige tænder efterses minimum 1 gang om året. Ofte er det nødvendigt med mindre tilpasninger.
Alle proteser skal rengøres ligesom naturlige tænder. Eventuelle tilbageværende tænder skal passes grundigt for at undgå tandsygdomme, som kan påvirke pasformen på protesen.
Det anbefales at børste protese både morgen og aften, skyl den grundigt under koldt vand, brug en hård børste der er god at holde ved, og læg evt. en karklud i vasken, så undgår man at protesen tager skade, hvis den tabes.
Brug en duftløs neutral sæbe (opvask eller håndsæbe) eller en proteserens der er lavet til formålet, og som giver en frisk mund. Det er vigtigt, at protesen børstes både på ydersiden, på basis og ved bøjler. Desuden er det en god idé at børste gummer og gane med en blød børste, da det fremmer blodgennemstrømningen og holder munden sund.
Det anbefales ikke at bruge almindelig tandpasta på proteser, da det indeholder slibemiddel der ridser protesen og danner grobund for bakterier.
Det kan være en god idé at skylle munden efter måltider, da det er umuligt at undgå madrester under protesen. Det er specielt delproteser som er udsatte, da mad let hænger ved bøjlerne.
Der vil oftest komme tandsten på en protese, ligesom tobak, rødvin, kaffe og te kan misfarve protesen. Dannes der misfarvninger der ikke kan fjernes ved almindelig tandbørstning, kan vi tilbyde en rensning på klinikken – det er inkluderet i det årlige eftersyn..
Det er helt naturligt, at din mund vil forandre sig efter tab af naturlige tænder. Denne forandring vil fortsætte hele livet og protesen kan derfor miste sin gode pasform med tiden. Det kan opleves ved, at protesen virker løsere og der evt. kommer flere madrester op under protesen. Det kan være svært, at mærke disse forandringer da de sker over en længere periode. For at sikre en god pasform er det vigtigt at få protesen set efter mindst en gang om året.
Ved et årligt eftersyn undersøges mund og protese grundigt og der bliver foretaget små justeringer, hvis det skønnes nødvendigt. På den måde sikrer vi en protese der sidder godt hele tiden og at du som patient ikke oplever unødige gener eller smerter. Ved delproteser er det almindeligt at bøjler skal strammes halv- eller helårligt, da materialet bliver påvirket hver eneste gang protesen tages af og på. På protesen vil der sætte sig tandsten og misfarvninger, ligesom på naturlige tænder. Disse belægninger kan være svære at fjerne selv, uden at beskadige protesen. Tandprotesehuset renser og pudser protesen op ved det årlige eftersyn.
Skulle der opstå et stort svind af gummen, er det muligt at rebasere protesen, hvilket betyder at vi skifter basis af protesen ud efter aftryk af gummens nuværende form. Det er derfor ikke nødvendigt at få en helt ny protese, hvis tænder og materiale ikke er slidt.
Vedligeholdelse af din protese hos Tandprotesehuset er vigtig, da en dårlig tilpasset protese kan føre til tryksår eller tygge og talebesvær. I visse tilfælde kan protesen endda knække helt eller delvist pga. forkert belastning. Ved de regelmæssig eftersyn har vi desuden mulighed for at opdage tandkødsbetændelse, svamp eller andre mere alvorlige sygdomme i munden.
Irritation af din mundhule kan skyldes, at pasformen på din protese ikke længere er optimal, så der opsamles madrester og urenheder i mundhulen. Den bedste forebyggelse mod irritation af mundhulen er grundig og regelmæssig rengøring af protese og gane samt, at du sikrer pasformen på din protese ved regelmæssige eftersyn. Ved dit besøg hos Tandprotesehuset viser vores dygtige tandteknikere dig, hvordan du skal børste dine gummer og gane.
Det er ikke usædvanligt, at der forekommer tryksår og smerter ved nye proteser indtil protesen har sat sig helt på plads på gummen. Du skal kontakte os snarest hvis dette er tilfældet, da vi som regel nemt ved en simpel slibning af protesen kan fjerne årsagen til dine gener.
Ældre proteser der forårsager tryksår og smerter skyldes ofte, at protesen er slidt og pasformen er dårlig. Går du til Tandprotesehuset i tide kan vi ofte afhjælpe problemerne ved at ilægge en ny bund/basis samtidig med at vi justerer din protese. Kommer du for sent kan det være vanskeligt at påsætte protesen før dine sår er helet, hvilke kan betyde, at du må gå tandløs i flere uger.
Når en protese ikke har optimal pasform kan den forhindre dig i at tale og udtale ordene tydeligt. Ofte kommer bogstavet “s” til at lyde som “sh”. Problemet opstår ofte fordi protesen er løs og ikke ligger fast ved bevægelse, som for eksempel når man taler.
Protesen kan kollidere mod tungen eller tænderne og som resultat give nogle slørede lyde. Kontakt Tandprotesehuset hvis det er tilfældet så kan vi hjælpe dig ved at justere din protese og hvis nødvendigt ilægge en ny foring for at sikre den optimale pasform.
Ældre proteser med dårlig pasform kan ved indtagelse af hårde- eller meget elastiske madvarer give spiseproblemer. Problemet kan opstå ved en forskydning af protesen i over- eller undermund eller ved at protesen presser mod de naturlige tænder.
Begge dele kan forårsage ubehag og smerte. Besøg Tandprotesehuset så vi kan hjælpe dig med at finde årsagen til dine spiseproblemer og foretage de nødvendige justeringer til din protese om nødvendigt.
Dårlig åndes skyldes ofte ophobning af bakterier langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, under din protese, eller på den ru tungeryg. Bakterierne nedbryder de organiske bestanddele i madvarer, hvorved der dannes ildelugtende svovlbrinte forbindelser.
Hvis din protese har en dårlig pasform kan den give øget plads til opsamling af madvarer og forårsage såkaldt “proteseånde”. Besøg Tandprotesehuset én til to gange årligt så vi kan justere din protese og sikre en optimal pasform.