Tandprotesehuset

Syreskader på tænderne

Syreskader på tænderne er et stigende og hyppigt problem, især blandt unge. 20% af vores patienter er unge, hvis tænder primært er ødelagt pga. af syreskader. Syreskader opstår ofte som en kombination af jævnlig indtagelse af syreholdige drikke, som sodavand og sportsdrikke, samtidig med at syreskader er svære at se med det blotte øje.

Hvad er syreskader på tænderne?

Syreskader på tænderne opstår, når dine tænder kontinuerligt udsættes for syreholdige drikke eller madvarer. Især sodavand, sportsdrikke, juice og saftevand skader emaljen. Ligeledes gælder det for syreholdige madvarer som citrusfrugter, æbler og syrlige bolsjer.

Dine tænder kan godt tåle syrlige drikke og madvarer i begrænsede mængder. Men hvis du, eksempelvis, drikker sodavand ofte og løbende gennem en hel dag, svarer det til at dine tænder befinder sig i et konstant syrebad. Kalken i dine tænder kan ikke tåle syren og emaljen ætser stille og roligt væk.

Syreskader på tænderne opstår også som følge af hyppige opkastninger eller stærk medicin, der forringer din egen spytproduktion og derved ikke får renset syre, madrester og andet væk fra tænderne.

Hvordan opstår syreskader?

Syren påvirker tænderne ved langsomt at ætse emaljen væk. Derved forsvinder tændernes beskyttende lag, emaljen. Tænderne blottes og bliver åbne for bakterier. Hvis det ikke forebygges, bliver tændernes tilstand så dårlige, at tænderne ikke står til at redde.

Syreskader er svære at se med det blotte øje. Det er også derfor, at de ofte opdages for sent, dvs. når tænderne har taget så omfattende og alvorlig skade, at de ikke står til at redde.

Når du først har fået syreskader på tænderne, er det permanent. Tandemaljen kan ikke genoprettes og derfor er den eneste behandling at reparere skaderne og fremadrettet undgå yderligere skade på tænderne.

Hvordan behandler vi syreskader på tænderne?

De patienter vi møder hos os, har omfattende syreskader på tænderne og har derfor mistet flere tænder. De er ofte flove over deres tænder og at tandskaderne har fået lov til at udvikle sig så voldsomt.

Det er vigtigt for os at du, som patient, ikke føler dig skamfuld over dine tænders tilstand. Vi kigger ikke skævt til dig og vi er vant til at behandle yngre patienter. 20% af vores patienter er i samme situation som dig. Vores vigtigste opgave er at hjælpe dig igennem din behandling bedst muligt, så du kan få din livskvalitet tilbage.

Vi tilbyder flere forskellige måder at erstatte manglende tænder på.

Helprotese til over- og/eller undermund. En helprotese er til dig der skal have erstattet alle naturlige tænder i over- eller undermund.

Delprotese erstatter en eller flere tænder. En delprotese er til dig, der skal have erstatte enkelte tænder, men stadig har naturlige tænder tilbage i munden.

Tryklåsprotese erstatter ligeledes en eller flere tænder. En tryklåsprotese er et godt og billigt alternativ til implantater.

Symptomer på syreskade

  • Gennemsigtige tænder
  • Ubehag og isninger i tænderne
  • Følsomhed overfor varme og kulde
  • Fornemmelsen af at der ryger små splinter (stykker) af tænderne
  • Misfarvede og gule tænder

Vil du vide mere eller bestille en tid ?

Bliv kontaktet