Delprotese
Delprotese

Delprotese

Få erstattet en eller flere tænder

Kontakt os

Delproteser

Delprotesen er til dig, der mangler én eller flere tænder. Tal med din tandtekniker om dine muligheder for at finde ud af, om denne protese er løsningen for dig.

Vi har 3 forskellige tandprotesekvaliteter - se dem her

Kort om delproteser

Delproteser erstatter en eller flere naturlige tænder. De sidder fast ved hjælp af bøjler der klikker op omkring de naturlige tænder.

Bøjlerne placeres så de ses minimalt. Der kan desuden laves små støtter der ligger på tyggefladen af tænderne.

Sådan bliver delprotesen fastgjort

  • Trykket fra delprotesen fordeles ud på de naturlige tænder, der er beregnet til belastningen, og sørger for protesen trykker mindst muligt på gummerne.
  • Tandlægen laver ofte små riller i tænderne, hvor de små støtter passer ned i, så bøjler og støtter generer mindst muligt.
  • Der laves ikke skader på tænderne, da man ikke sliber igennem emaljen, der beskytter tænderne. 

Du kan læse mere om priser på delproteser under priser-på-tandproteser

Hvilken typer delproteser findes der?

Der findes flere typer delproteser.

Unitor delprotese

Unitor med støbt stel, er den mest stabile og holdbare løsning, her støbes et stålstel, med støbte bøjler, der passer perfekt rundt om de naturlige tænder.

Denne type protese er let at vænne sig til, da den ikke har stor kontakt til gummen, men er ophængt på naturlige tænder.

Den støbes i et tyndt, men stærkt lag metal, så den fylder meget lidt i munden, og ses meget lidt.

Læs her om delprotese til overmunden

Læs her om delprotese til undermunden

Akrylbaseret delprotese

Er de naturlige tænder ikke helt stærke nok til at bære en unitor, kan man lave en akrylbaseret delprotese, der let kan udvides, hvis der skulle mistes flere naturlige tænder.

På denne type protese laves bøjlerne i et mere fleksibelt materiale, der bukkes af tandteknikeren, og derfor er den mere skånsom for de naturlige tænder.

Denne type protese er bygget op i lyserødt akryl, og fylder derfor lidt mere end en unitor.

Smileprotese

En smileprotese, kan laves hvis man kun mangler en enkelt tand i en periode, inden der skal laves krone, implantat eller andet hos tandlægen.

Denne protese fremstilles i lyserødt akryl, og den er uden bøjler, så den ses ikke. Denne løsning er rent kosmetisk, og det anbefales kun at bruge denne type protese i 3-6 mdr.

Du kan læse mere om proteser under protese-taender

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvordan er det at have en delprotese?

Delproteser er i reglen lettere at vende sig til, end helproteser, da de fylder mindre.

Oplever man at talen ændres en smule i starten, er det en god idé at læse højt for sig selv. Talen er ofte normaliseret efter 1 – 24 timer efter protesen er isat.

Ved delproteser oplever man ofte at mad kan sætte sig ved bøjlerne, derfor er det en god idé at tage den ud og skylle den når man har spist.

Oplever man at der kommer mere mad op under protesen, end der plejer, kan vi rebasere protesen, hvilket betyder at protesen underfores med lyserødt akryl, så den ligger perfekt til underlaget igen.

2. Hvor længe holder en delprotese?

Du kan have glæde af delprotesen i mange år, hvis du sørger for at rengøre tænder og protese dagligt, og passer de regelmæssige eftersyn.

I gennemsnit holder en delprotese 8-10 år, men det afhænger af type af delprotese, den enkelte persons gummer og anvendelse.

Læs også om:

Fleksibel delprotese

Fastgørelse af tandprotese

Tilvænning af tandprotese

Vidste du dette?

  • Hvis du får hul i en tand, som bøjlen hviler på, skyldes det altid belægninger. Grundig daglig børstning af tænderne og protesen vil forhindre dette. Er du i tvivl om, hvordan du holder den ren, kan du spørge din tandlæge.

Hør Hannes oplevelse med Tandprotesehuset

Hør Hannes oplevelse med Tandprotesehuset

🦷 Hvilke fordele har en delprotese?

En delprotese kan erstatte flere tænder i over- eller undermund. Alternativet til en delprotese er ofte implantater som er en meget dyrere løsning end en delprotese. Med en delprotese undgår du desuden at gå tandløs i en ophelingsperiode indtil, implantaterne er fastgroet. Delproteser kan enten laves med en akryl gane eller med en støbt stålforstærkning. Ved sidstnævnte løsning får du en delprotese, som ikke fylder så meget i munden, og derfor er nemmere at vænne sig til.

🦷 Hvad koster en delprotese?

Tandprotesehuset har 3 forskellige modeller; standard, naturtro og naturtro plus. Naturtro plus modellen ser ud som dine egne naturlige tænder med indfarvet tandkød og tænder der ligner helt naturlige tænder. Priserne på en delprotese i akryl starter fra 8.640 kr. Se priserne på vores prisside...

🦷 Kan jeg få tilskud til en delprotese?

Der er mulighed for at søge tilskud gennem kommunen, hvor du bor. Derudover kan du få tilskud fra Danmark i nogle af grupperne, hvis du er medlem. Se mere på vores side om tilskud.

Vil du vide mere eller bestille en tid ?

Bliv kontaktet