Tilvænning af tandprotese
Tilvænning af tandprotese

Tilvænning af tandprotese

Læs vores råd her

Kontakt os

Tilvænning af tandprotese

At få en tandprotese kræver tilvænning. Det gælder både, hvis det er din første tandprotese eller, hvis det blot er en gammel, som skal fornyes. Generelt tager det nogle måneder at blive helt dus med sin nye tandprotese. I den periode er der nogle ting du selv kan gøre for at tilvænningen går hurtigere og der er også noget vi hos Tandprotesehuset kan hjælpe dig med undervejs. Skal du have en tandprotese, så har vi nedenfor samlet den information, som kan gøre dit tilpasningsforløb så effektivt og smertefrit som muligt.

Tillykke med dit nye gebis

En ny protese vil kræve tilvænning. Måske tænker du i forhold til hvad? Det korte svar er at det er en stor forandring for munden pludselig at skulle have et fremmedlegeme på permanent besøg.

Typisk når vi putter noget i munden er det for at spise det. Når vi spiser har vi brug for spytproduktionen bidrager med fugt for at kunne synke. Oplever munden for første gang at have en protese på besøg vil spytkirtlerne kunne overproducere spyt fordi munden tror protesen skal spises. Derudover kan du opleve det som en udfordring at tale eller tygge. Der er dog meget du kan gøre for at speede processen for tilvænning op, således du hurtigere bliver dus med din protese. Se de bedste tips og råd i de næste afsnit.

De 5 bedste tips til protese tilvænning

1)    Træn din udtale med højtlæsning

2)    Spis din mad i små bidder

3)    Tag dig god til om at spise

4)    Fordel maden i begge tyggesider

5)    Brug din protesetekniker for løbende justeringer

Gode råd til dig med en ny protese

De første par dage kan det være en fordel at holde sig til blød kost. Udover at spise kan det være en udfordring at tale, som man plejer. Husk at øvelse gør mester. Det anbefales at du bruger tid på at øve din udtale. Prøv f.eks. at læse højt for dig selv. Det kan føles tosset, men det virker. Tungen, ganen og læberne vil stille og roligt vænne sig til protesens tilstedeværelse. Udover at træne din udtale er det også nødvendigt at øve det at spise på ny. Skær maden ud i små bidder og sørg for at få den fordelt med tungen i begge sider. Tag dig tid om at få tygget og væn dig langsomt til at tygge med protesen, så du bliver tryg ved den under tygning. Oplever du den trykker og laver hul på gummen er det vigtigt straks at få protesen justeret. Det er ikke unormalt at en tilvænning inklusiv diverse justeringer hos tandproteseteknikeren tager nogle måneder.

 

Proteseproblemer ?

 Kontakt os