Tandprotesehuset

Helproteser

Har du mistet dine naturlige tænder, eller er de tænder, der er tilbage i munden så dårlige, at de ikke kan bevares, er det muligt at erstatte dem med en helprotese. Lad os hjælpe dig med at få dit smil igen.

Kort om helprotese

En helprotese erstatter alle de naturlige tænder i kæben med akryltænder, som sidder fast i lyserødt akryl der ligner tandkød. Helprotesen fastgøres ved hjælpe af et naturligt vakuum som opstår mellem helprotesen og gummen. Hvor helprotesen i underkæben hviler på gummen så dækker helprotesen i overkæben både gummen og størstedelen af ganen. Du kan læse mere om priser på helproteser under priser-på-tandproteser

Hvorfor behov for en helprotese?

Hvis du har mistet dine naturlige tænder f.eks. på grund af store huller, parandentose, slid eller medfødt tandmangel eller er de tænder, der er tilbage i munden så dårlige, at de ikke kan bevares, er det muligt at erstatte dem med en helprotese. Helprotesen erstatter alle tænderne i kæben. Alle kan få en helprotese, men før du beslutter dig for at få trukket de sidste tænder ud, er det vigtigt, at vores tandtekniker undersøger, om det vil være en fordel at bevare enkelte tænder.

Hvis du bevarer enkelte tænder er nemlig muligt at anvende en delprotese, som sidder bedre fast og fylder mindre end en helprotese. Vores dygtige tandtekniker vil i samarbejde med din tandlæge gerne vejlede dig om den rigtige løsning.

Hvordan er det at anvende en tandprotese / helprotese?

De fleste lærer ret hurtigt at bruge en helprotese. En helprotese danner et vakuum i ganen, og holdes ofte fint på plads på denne måde. En helprotese i undermunden kan have varierende mulighed for fastholdelse. Dette skyldes, at den ikke kan danne vakuum, men fastholdes af kinder, tunge og læber. I dag vælger mange patienter, at få isat to implantater som protesen klikkes fast på. Læs mere under afsnittet om tryklås protese.

Vil jeg være uden tænder i en periode?

Hvis du skal have en helprotese skal de tilbageværende tænder trækkes ud. Umiddelbart efter tænderne er trukket ud kan tandteknikeren isætte en straksprotese, så du undgår at være uden tænder i en periode. En straksprotese beskytter desuden de åbne sår, så det giver mindre ubehag efter at tænderne er trukket ud.

Straksprotesen skal tilpasses ændringer i gummen, som hurtigt opstår i månederne efter, at tænderne er trukket ud. Udgiften til tilpasning er ikke indregnet i prisen på protesen.

Hvor hurtigt svinder gummen?

Det er normalt, at gummen svinder med årene og protesen skal derfor rettes til, dvs. fyldes ud, så den passer igen. Tandteknikeren kalder denne behandling for en rebasering.

Det er meget forskelligt hvor ofte en protese skal rebaseres. Nogle mennesker skal have protesen rebaseret årlig mens andre kan vente op til fem år. Tandprotesehuset anbefaler at du får kontrolleret din protese årligt da en dårligt tilpasset protese kan gøre stor skade på gummerne.

Gode råd til din protese:

  • Holde den ren
  • Overhold dine regelmæssige eftersyn
  • Dine gummer svinder – derfor skal protesen tilpasses løbende

Vil du vide mere eller bestille en tid ?

Bliv kontaktet